MATEMATIČNE DELAVNICE      8. A

V petek, 6.11., se je 8. r. odpravil v CŠOD Gorenje. Najprej nam je ga. ravnateljica razložila, kako bodo matematične delavnice potekale. Po namestitvi v sobe smo že začeli z učenjem. Prva tema je bila geometrija likov tangrama. To je miselna igra, pri kateri iz manjših koščkov sestavljamo različne like. Pri tem se tani (liki) dotikajo, prekrivati pa se ne smejo. Sestavljali smo tudi 6 skladnih trikotnikov. To igro igrajo po vsem svetu. Do zdaj se je posrečilo sestaviti okrog 3300 kombinacij. Sestavljali in določali smo ploščine in obseg nastalih likov. Po večerji reševali labirinte in blodnjake. Šlo nam je zelo dobro. Risali smo grafe: koordinatno mrežo in stolpčni diagram. Poglabljali smo se v zanimive miselne postopke. Sprostili smo se v telovadnici.

Naslednji dan se je ob 8.00  začel pouk. Računali smo z »milijonom« in »milijardo«. Spoznali smo tudi kombinatorična drevesa (drevesni diagram). Kasneje smo  merili igrišče in telovadnico …  Spoznali smo tudi zanimiva števila. Po kosilu smo imeli nekaj prostega časa. Zdaj je bil na vrsti matematični lov. Hitro smo se oblekli in skupine so odšle na lov. Iskali smo različne stvari iz narave (kvader, okroglo geometrijsko telo …). Ko smo našli vse stvari, smo odšli h ge. ravnateljici, ki nas je tudi ocenila.

Po matematičnem lovu je bila na vrsti nenavadna aritmetika: presenetljivo lepi zmnožki, računamo hitreje … Po večerji smo zgibali papir in se naučili iz dveh kosov papirja sestaviti piramido.  Sledil je družabni večer.

Naslednji dan smo pripravili vsak svojo predstavitev iz zgodovine matematike. Po kosilu smo izdelali še bilten.

Delavnice so se hitro iztekle in starši so prišli po nas. Imeli smo se lepo in upamo, da bomo tako ponovili tudi drugo leto.

Anja Kotnik, Tinkara Ravnak, Staša Hrženjak

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)