V torek, 20. 2. 2018 smo parlamentarci OŠ Vitanje gostovali na dvorcu Trebnik, kjer je OŠ Loče organizirala že tradicionalni medobčinski šolski parlament na temo Šolstvo in šolski sitem. Srečanja smo se udeležili: Predsednica šolske skupnosti, osmošolka Ana Maria Kričaj in predstavniki šolske  skupnosti 9. razreda: Adrian Borovnik, Aljaž Rozman in Špela Rošer, 8. razreda: Barbara Jelenko in 7. razreda: Luka Mejač.

Uvodoma sta goste pozdravila ga. Janja Brglez, predsednica Društva prijateljev mladine Slovenske Konjice, in podžupan Občine Slovenske Konjice, g. Peter Koren. Program je povezovala predsednica šolskega parlamenta OŠ Loče, Minea Furman.

Učenci OŠ Zreče so pod mentorstvom ge. Barbare Potnik zaigrali avtorsko gledališko predstavo na temo medsebojnih odnosov v šoli. Nato smo mladi parlamentarci OŠ Vitanje, OŠ Zreče, OŠ Pod goro, OŠ Ob Dravinji in OŠ Loče debatirali po metodi svetovne kavarne. Razpravi so se pridružili tudi gimnazijci iz Gimnazije Slovenske Konjice.

Sprejeli smo naslednje sklepe:

– V šoli je premalo učenja za življenje.

– Ugotovili smo, da so bili v preteklosti učenci bolj vzgojeni, se bolj zavzemali za ocene kot danes kljub slabšim pogojem.

– Želimo si več praktičnega dela, več ponavljanja, vključevanja sodobne tehnologije.

– Psihično nasilje je manj opazno kot fizično, ima pa večje posledice, danes pa se seli tudi na splet.

– Želimo si učenja in znanja praktičnih veščin.

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)