Fizika tekmovanja

Tekmovanje iz fizike za osnovnošolce za Stefanova priznanja

Zgodovina tekmovanja

Posamezna tekmovanja iz fizike za osnovnošolce so potekala že pred letom 1980, prvo republiško tekmovanje pa je bilo maja 1981 na Pedagoški akademiji v Mariboru v okviru 5. srečanja mladih tehnikov Slovenije. Že naslednje leto so fiziki v Mariboru skupaj z DMFA Slovenije organizirali samostojno republiško tekmovanje, leta 2002 pa je bilo že 22. tekmovanje. Podobno kot se je dogajalo s Slovenijo, so se tekmovanja iz republiških leta 1992 prelevila v državna tekmovanja, od leta 1994 pa osnovnošolci tekmujejo za zlata, srebrna in bronasta Stefanova priznanja.

Fizikalna tekmovanja se nekoliko razlikujejo od ostalih osnovnošolskih tekmovanj. Glavna razlika je, da na državnem tekmovanju učenci zraven teoretičnih rešujejo tudi eksperimentalne naloge.

Učenci se najprej na svojih šolah pomerijo za bronasta Stefanova priznanja, najboljši iz vsake šole (posebej za osme in devete razrede) pa napredujejo na področno tekmovanje. Področna tekmovanja potekajo hkrati na dvanajstih šolah, kjer vsi rešujejo iste teoretične naloge. Najboljši se uvrstijo na državno tekmovanje, kjer se pomerijo za zlata Stefanova priznanja.

Strokovni del tekmovanja izmenoma vodita Pedagoška fakulteta v Mariboru in Pedagoška fakulteta v Ljubljani, tako, da pripravita naloge za področno in državno tekmovanje in državno tekmovanje tudi izvedeta.

Cilji in namen tekmovanja

  • širjenje fizike
  • odkrivanje za fiziko nadarjenih učencev
  • spodbujanje za fiziko nadarjenih učencev k poglabljanju znanja

Ravni tekmovanja

  • šolsko tekmovanje za bronasto Stefanovo priznanje
  • področno tekmovanje za srebrno Stefanovo priznanje
  • državno tekmovanje za zlato Stefanovo priznanje

Naloge

Naloge za vse ravni tekmovanja pripravi državna tekmovalna komisija.

Vrednotenje izdelkov

Izdelke na šolskem tekmovanju ovrednotijo učitelji šole, na področnem tekmovanju področna tekmovalna komisija, na državnem tekmovanju pa državna tekmovalna komisija s sodelavci.

Priznanja

Najuspešnejši tekmovalci na šolskem tekmovanju prejmejo (v skladu s Pravilnikom) bronasto Stefanovo priznanje, na področnem tekmovanju srebrno Stefanovo priznanje, na državnem tekmovanju pa zlato Stefanovo priznanje, nekateri pa tudi knjižne nagrade.

(Skupno 1.478 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost